Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesInstellingenAlgemeen
Jouw website in onderhoudsmodus zetten
Jouw website in onderhoudsmodus zetten

Jouw website in maintenance mode ofwel under construction zetten

Kim Kunstman avatar
Geschreven door Kim Kunstman
Meer dan 4 maanden geleden bijgewerkt

Wil je achter de schermen aan je website werken zonder dat bezoekers de pagina's al kunnen zien? Maak dan gebruik van de Phoenix onderhoudsmodus 🔧


Wat kan je met de onderhoudsmodus?

De onderhoudsmodus zorgt ervoor dat jij aan de website kunt werken zonder dat jouw bezoekers deze pagina's al kunnen zien of dat deze getoond worden in de zoekresultaten van Google.

Met de onderhoudsmodus kun je in één keer al je pagina's verbergen voor je bezoekers. Je kiest 1 pagina uit die getoond mag worden als een tijdelijke landingspagina waarop je aangeeft dat je aan het werk bent aan de website. Elke andere pagina van jouw website zal dan automatisch naar deze onderhoudspagina leiden. Dit scheelt heel veel werk omdat je niet alle pagina's individueel offline hoeft te zetten. 🙌🏼


Wanneer zet je jouw website in onderhoudsmodus?

Mijn website staat op een tijdelijk subdomein van .phoenixsite.nl

Als de website nog niet live is (op een .phoenixsite.nl subdomein staat) dan wordt de website nog niet geïndexeerd. Dat betekent dat de pagina's van jouw website niet in de zoekresultaten van Google kunnen verschijnen. De onderhoudsmodus activeren is op een tijdelijk subdomein dan ook niet nodig, omdat je hier nog geen bezoekers op ontvangt.

De gepubliceerde pagina's van een tijdelijk subdomein staan wel live en zijn bereikbaar als je iemand de directe link stuurt. De kans dat iemand de tijdelijke URL raadt en zo jouw pagina's zelf al kan bekijken, is dus ontzettend klein.

💡Tip: Ga zo snel mogelijk live als je begint met een nieuwe website. Je kunt al live als je alleen al een salespagina hebt. Terwijl je live bent kun je de website uitbreiden en verbeteren. Zo kun je ondertussen al je product verkopen en heeft Google meer tijd om je website te indexeren.

Mijn website staat live

Staat je website al live? Dan is de onderhoudsmodus aan te raden als je grote wijzigingen aan jouw website maakt en niet wil dat mensen jouw pagina's al kunnen zien. Het is niet aan te raden bij kleine wijzigingen en ook niet als je al hoge posities in Google hebt die je niet wil kwijtraken!

Het voordeel van de website in onderhoudsmodus zetten ten opzichte van de pagina's tijdelijk offline halen, is dat dit minder schadelijk voor je vindbaarheid (SEO) is. De onderhoudsmodus is namelijk niet alleen voor je bezoekers, maar hiermee toon je ook aan zoekmachines wat er gaande is. Phoenix stuurt een statuscode naar Google die vertelt wat er aan de hand is.

- Status HTTP 503 – Service Unavailable -
Deze pagina is tijdelijk niet beschikbaar

Je geeft daarmee aan dat de website tijdelijk in de onderhoudsmodus staat en deze niet blijvend offline is. Hiermee blijft Google de komende tijd proberen om je website te indexeren.

❗️ Let op: Zet je website nooit zomaar in onderhoudsmodus. Deze instelling zorgt er namelijk voor dat de pagina's (tijdelijk) niet meer worden geïndexeerd. Dit kan dus schadelijk zijn voor je vindbaarheid! (SEO)


Hoelang zet je de website in onderhoudsmodus?

Een coming soon pagina is precies wat het zegt. Zorg dan ook dat je niet weken lang zo’n pagina toont. Bezoekers die de moeite nemen om op een later moment nog eens te kijken wat de vorderingen zijn, zullen afhaken als ze geen vooruitgang zien. Daarbij loopt je ook het risico om je Google-positie te verliezen als de website langer dan een paar dagen in onderhoudsmodus staat.


Hoe zet je jouw website in onderhoudsmodus?

De onderhoudsmodus vind je via het Dashboard > Instellingen > Zichtbaarheid

Je activeert de onderhoudsmodus door het schuifje om te zetten en vervolgens aan te geven dat je de onderhoudsmodus wil inschakelen.

Na het inschakelen kies je de pagina uit die je wil tonen aan je bezoekers. Het maakt niet uit wat voor type pagina dit is. Dit kan dus een homepage zijn, maar ook een salespage of opt-in page. De pagina die je instelt wordt dus als enige getoond. Alle andere pagina's zullen automatisch worden doorverwezen (302 redirect) naar deze specifieke pagina.


Een onderhoudspagina maken

Zoals eerder aangegeven kun je elke pagina instellen als onderhoudspagina.


Een coming soon pagina kan natuurlijk simpelweg een tekst bevatten die aangeeft dat je hard aan het werk bent aan de website en dat de bezoeker op een later moment terug kan komen. Het kan echter een stuk functioneler.

Het is zonde om in die periodes bezoekers te verliezen. Ze komen niet zomaar naar je website. Ze zijn geïnteresseerd en het zijn potentiële klanten en die wil je dus netjes opvangen.

Wat toon je op je onderhoudspagina?

Je kunt je onder constructie pagina nuttiger maken voor bezoekers met antwoorden op hun vragen. Bijvoorbeeld;

  • Waarom is de website niet bereikbaar?

    Bezoekers zullen meer begrip hebben als ze weten waarom de website niet bereikbaar is.

  • Tot wanneer is de website niet bereikbaar?

  • Doe je ondertussen (al/nog) wel zaken?

  • Hoe ben je te bereiken tot de website weer beschikbaar is?

    Gebruik bijvoorbeeld een contactformulier, vermeld je social media of bied je bezoekers de mogelijkheid om hun e-mailadres achter te laten zodat je ze kunt contacteren als de website weer beschikbaar is.


De onderhoudsmodus uitschakelen

Is je website weer klaar voor het grote publiek? Schakel dan de onderhoudsmodus zo snel mogelijk weer uit. Zo kun je niet alleen al je nieuwe content weer aan je bezoekers tonen, maar zo weet Google ook dat zij weer nieuwe bezoekers naar de website kunnen sturen.

De onderhoudsmodus schakel je uit via: Dashboard > Instellingen > Zichtbaarheid
Zet het schuifje voor de onderhoudsmodus uit en bevestig dit in de pop-up die daarna word getoond.

Was dit een antwoord op uw vraag?